2015. május 15., péntek

2. nap délután - Kőrösfőtől Kolozsvárig

3. állomás
Magyarvalkó

A templomban feladatokat oldottunk meg csoportokban:
"A magyarvalkói templom Kalotaszeg egyik legszebb és legrégibb temploma. Találjátok meg az alábbi képeken látható részeket és helyezzétek el a megfelelő betűjelet az alaprajzon a szürke mezőkbe." (részlet Tamás bácsi feladatiból)

cinterem
hajó

szószék

Hol vannak a szőlőt dézsmáló seregélyek?

szentély
4. állomás
Kőrösfő

Megkoszorúztuk Vasvári Pál kopjafáját, aki itt halt meg és nagy tiszteletnek örvend a kalotaszegiek körében.
Egész Kalotaszeget megmentette szabadcsapatával, ő azonban életét vesztette


Vasvári Pál kopjafája - a sírja nem ismert

2. nap - A Sonkolyosi szorostól Kalotaszentkirályig


A Sonkolyosi szorosba visszatérve, megnéztük a barlangokat, majd a Királyhágón megpihenve Kalotaszegre érkeztünk. Az este már Kolozsváron talált minket, ahol a Bethlen Kata Diakóniai Központban volt a szállásunk.


1. állomás
A Szelek Barlangja, Magyar-barlang
"Egy esős nap
 Ez az élmény a második napon történt, mikor már reggel óta esett az eső, de ez minket nem zavart és elmentünk kirándulni. Ennek az útnak amin elindultunk már előző nap is megjártuk az első részét. Viszont ezen a szép esős napon átkeltünk egy hangulatos függőhídon ahol kettesével kellett átmenni, mivel eléggé balesetveszélyes volt. Én persze Márkot választottam, aki rám is szólt egy fenyegető mondattal: 'Ha belengeted, belöklek a vízbe.' Mikor ezt az akadályt leküzdöttük, elsétáltunk a körülbelül fél órányira lévő Szelek barlangjához..." (K. G. 7a)
Vajon mitől áramlik ki a hideg levegő a barlang száján?

Hány km barlang van alattunk?
"... A következő célpont a Magyar-barlang volt volt, de ezen a helyen már két kisebb csoportban mentünk tovább. Mikor sorra kerültünk, barlangásztunk egy kicsit... Itt is a függőhidat használtuk, az átkelésnél itt is elhangzott a fenyegető mondat.
Nagyon tetszett az erdélyi kirándulás, mert sokat túráztunk." (K. G. 7a)

"... Jó volt még a Magyar-barlang is, amikor egy hosszú hídon mentünk át. Benne még denevérek is voltak. Nagyon veszélyes volt." (B. D. 7b)

"... a barlangba csak egy hídon keresztül lehetett bemenni. Nagyon ijesztőnek tűnt, de mikor a hídon voltunk és lenéztünk, olyan volt, mintha mentünk volna." (A. P. 7b) 

"Még nagyon tetszett a Magyar - barlang is. Mikor átmentünk a hídon féltem, hogy leszakad, de szerencsére nem így lett. A barlangnak hatalmas bejárata volt, a tetején elvileg denevérek élnek, de mi nem láttunk egyet sem. A barlang hatalmas volt és szép is..." (S. D. 7b)


2. állomás
Kalotaszentkirály

"Kalotaszentkirályon ebédeltünk, ahol Kendra és Vanda népviseletbe öltözött. Az ő ruhájukon mutatták meg házigazdáink a viselet jellegzetességeit." (Sz. K. 7a)

Két leány a kalotaszegi legény és leány viseletben

A második csoportkép